Foraje pentru studii hidrogeologice necesare la construirea infrastructurilor
Multa lume nu stie acest lucru insa, este nevoie de foraje pentru studii hidrogeologice in mai multe situatii. De exemplu, de prea multe ori, in timpul proiectelor de constructie sau dezvoltarii infrastructurii, sunt descoperite probleme de gestionare a cantitatilor excesive de apa in timpul fazei de excavare.
Acest tip de problema apare atunci cand panza freatica este putin adanca si cand solul sau roca de baza sunt permeabile.
Aceste volume si debite semnificative de apa sunt in cea mai mare parte neasteptate si adesea lasate in seama unui contractor. Pe langa faptul ca complica gestionarea zilnica a santierului, acest lucru poate afecta negativ orarele si bugetele.
Foraje Pentru Studii Hidrogeologice – In cele din urma, calitatea muncii poate avea de suferit, de exemplu, cu instalarea inadecvata a membranei de hidroizolatie sub fundatie. In unele cazuri, trebuie instalat un sistem de deshidratare pentru a trage permanent panza freatica.
Aceasta situatie problematica poate fi gestionata cu usurinta prin integrarea unei componente hidrogeologice cuprinzatoare si adecvate in studiile preliminare geotehnice si de mediu.
De prea multe ori, componenta hidrogeologica in aceste tipuri de studii este neglijata si consta doar intr-o simpla aproximare a adancimii panzei freatice.
Necesitatea unor foraje pentru studii hidrogeologice
Aceste Foraje Pentru Studii Hidrogeologice reprezinta un element crucial in ceea ce priveste evaluarea si gestionarea apelor subterane. Un astfel de foraj consta in gaurirea solului si a rocilor, pentru accesarea si evaluarea resurselor de apa.
Ca sa va faceti o idee, este recomandata executarea unui astfel de studiu care poate sa determine conditii geologice si hidrogeologice de baza, inclusiv:
- Descrierea geologica a solurilor si rocii de baza existente.
- Adancimea panzei freatice.
- Directia curgerii apei subterane si gradientul hidraulic.
- Conductivitatea hidraulica sau permeabilitatea solurilor si rocii de baza existente.
- Calitatea apelor subterane care trebuie gestionata.
Pentru a realiza acest lucru, in timpul studiului se desfasoara urmatoarele activitati la fata locului:
- Forarea si instalarea sondelor de observare.
- Sondaj la nivel piezometric.
- Test de conductivitate hidraulica.
- Prelevarea de probe de apa subterana.
In cazul in care solurile si roca de baza sunt foarte permeabile, poate fi necesara o analiza mai exhaustiva, inclusiv puturi de pompare si teste de pompare. Obtinerea acestor date si determinarea acestor parametri hidrogeologici de baza ajuta la anticiparea problemelor de infiltrare a apelor subterane in timpul fazei de excavare.
Mai precis, sunt analizate urmatoarele aspecte:
Determinarea volumului apei subterane si a debitului pe baza adancimilor care trebuie atinse sau a fazei de excavare de efectuat.
Dezvoltarea unor metode eficiente de drenaj si deshidratare prin excavare, cum ar fi: sistem de pompare de bazin la fundul excavatiei, puncte de sonde la periferie, sonde de pompare.
Ajutarea la deciderea daca o membrana de hidroizolatie trebuie instalata sub fundatie.
Managementul deversarii apelor subterane pe baza calitatii acestora
Proiectarea detaliata a unui sistem permanent de drenaj/deshidratare dupa excavare si constructia infrastructurii, daca este cazul: proiectarea si dimensionarea unui sistem de drenaj sub infrastructura si periferie, proiectarea unui sistem de tragere a panzei freatice cu ajutorul puturilor de pompare.
Beneficii concrete
Executia unor foraje pentru studii hidrogeologice ofera multiple beneficii, care sunt si foarte concrete. Printre acestea se numara si urmatoarele:
- Anticiparea problemelor potentiale.
- Planificare imbunatatita a lucrarilor pe santier si sinergie crescuta.
- Riscuri reduse pentru sanatate si siguranta.
- Selectia si proiectarea imbunatatite a metodelor de deshidratare.
- Management solid al riscurilor (la timp si la buget).
Asadar, acestea fiind spuse, studiile hidrogeologice sunt deosebit de importante in timpul proiectelor de constructie sau dezvoltarii infrastructurii. Pentru foraje pentru studii hidrogeolgice, tinand cont de importanta acestora, este recomandat sa colaborati cu specialistii.
Firmele de specialitate precum Terra Resources va pot veni in ajutor, cu echipamente si utilaje de ultima generatie, dar si cu personal calificat si cu experienta in executia acestui tip de foraje.